A B C D E F G H I K L R S T V Z

Looien

Looien

Geschiedenis van het looien

Al eeuwenlang werden huiden van dieren als bijproduct van de jacht gebruikt als behuizing, kleding of draagtassen. Eerst werden de dieren gevild, daarna werd de huid van haren en vlees ontdaan. Vervolgens werden de huiden in de zon gedroogd. Sinds de Middeleeuwen werd het looien populair. Dit gebeurde in eikenhouten kuipen gevuld met o.a. planten- en fruitresten, en zelfs urine of hondenuitwerpselen. Na langere tijd werden de huiden eruit gehaald en gedroogd. Hierna konden ze niet meer bederven.

Geschichte Gerbung

Looien algemeen

Looien is tegenwoordig de belangrijkste stap in de productie van leer. Tijdens het looiproces worden dierenhuiden langdurig ondergedompeld met behulp van tannines. Het belangrijkste doel van het looien is om het leer te verzachten en te conserveren. Een ander voordeel van looien is weerstand tegen bederf (afbraak door micro-organismen).

Gerbung Allgemein

Manieren van looien

In leerlooierijen worden de huiden van dode dieren voorbereid voor verdere verwerking en gebruik. Met behulp van diverse looimiddelen worden de verschillende soorten leer vervaardigd. De keuze van het looimiddel is afhankelijk van het doelproduct en de gewenste eigenschap van het leer.
Zo bestaan chroomlooien (kleding, schoenen), plantaardig looien (riemen, tuigleer) en synthetisch looien. Om verschillende eigenschappen te bereiken, worden deze manieren van looien vaak gecombineerd, ook wel combinatie-looien of gemengd looien genoemd.

Gerbung Arten Fassgerbung

Verwerking en kleuring van het gelooide leer

Voor decoratieve huiden (tapijt) wordt de zogenaamde aluinlooiing gebruikt met aluin (aluminiumsulfaat) en keukenzout. Het leer wordt wit bij deze methode en is niet wasbaar omdat de tannines uitgespoeld kunnen worden. Op basis van de kleur van het gelooide leer kun je meestal zien welke looiwijze werd gebruikt. Chroomlooiing kleurt het leer zilvergrijs, en bij het plantaardig looien wordt het bruin. Als de kleur van het leer na het looien opnieuw moet worden veranderd, moet het leer worden geverfd met natuurlijke of chemische verfstoffen.

Leder Gerbung Verarbeitung Färbung

Stappen in het looiproces

Als je er meer over wilt weten, worden in deze video de afzonderlijke stappen in het looiproces uitgelegd:

Geraadpleegde bronnen: (18.03.2019)

  • leder-info(punt)nl/index.php?title=Leer_looien
  • nl.wikipedia(punt)org/wiki/Leerlooien
  • gusti-leder(punt)de/lexikon/gerbung

 

onze producten

Miquel I. Miquel I.
leren bagagedragertas fietstas schoudertas met schouderriem groot bruin leer 16 liter
109,95 €
Vincent model Vincent
leren briletui brillenkoker zonnebril vintage zwart leer
8,95 €
Sola model Sola
leren boek notitieboek dagboek reisdagboek DIN A5 bruin leer
20,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl