A B C D E F G H I K L R S T V Z

Plantaardig looien

Plantaardig looien

Plantaardig looien algemeen

Plantaardig looien is een methode om het leer op een natuurlijke manier te verwerken zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën. Eeuwenlang was plantaardig looien de belangrijkste manier van leerbehandeling. Tegenwoordig wordt nog slechts 10-20 % van al het leer op deze manier behandeld. Om het leer te looien wordt o.a. de schors van eiken en sparren, wilgen en kastanjes gebruikt. Tannines zijn de werkzame stoffen, die in deze plantensoorten voorkomen. Deze fixeren de eiwitten in het leer en maken het steviger. Bij Gusti-Leer Natuur gebruiken wij de schors van de baboolboom voor het looien.

babooltree_Easy-Resize-com

Soorten plantaardige looiing

Plantaardig looien is onder te verdelen in 2 verschillende soorten: pittanning (kuillooiing) en barreltanning (vatlooiing). Bij de veel langer durende pittanning heeft het leer 20-30 maanden nodig om het hele proces te doorlopen. De huiden zijn verdeeld in 6-18 kuilen in de "kleurbaan" voorgelooid en dan in de "gootsteen" of "offset". Bij het looien in vaten, dat slechts een paar dagen duurt, worden een meer geconcentreerd brouwsel en de mechanische beweging van het vat gebruikt om de huiden te conserveren. Om pittanning te versnellen wordt het soms gecombineerd met vatlooiing. Vanwege de tijdsfactor wordt er echter naar gestreefd om vatlooiing te gebruiken voor het grootste deel van het looien van natuurlijk leer

Pflanzengerbung Gruben

Eigenschappen van plantaardig gelooid leer

Looien met plantaardige middelen is duurder dan de chemische chroomlooiing. Dit komt vooral omdat je tot 30 kg schors of 20 kg vruchten nodig hebt om een enkele huid te looien. De eigenschappen van het bewerkte natuurlijke leer worden bepaald door de zuurgraad van de planten, waarmee ze werden gelooid. Hoe meer zuur erin zit, hoe steviger het leer wordt. Door het zachte looiproces is de gemiddelde levensduur van plantaardig gelooid leer aanzienlijk hoger dan die van chroomgelooid leer.

vegetabile Gerbung Gusti Leder

De kleuring van plantaardig gelooid leer

De oorspronkelijke kleur van natuurlijk leer is bruin of taankleurig. Factoren als licht, vochtigheid en vetgehalte kunnen de kleur beïnvloeden. Hoe vochtiger het leer is, of hoe meer vet het bevat, hoe donkerder het is. Door het leer te drogen kan het dan weer lichter van kleur worden. Om verkleuring te voorkomen moet het leer met de juiste producten behandeld worden.

Fettung Taschen Gusti Leder

Kom meer te weten over het proces van plantaardig looien in deze video:

  • melvin-hamilton(punt)nl/blog/plantaardig-gelooid-leer
  • leder.info(punt)nl
  • gusti-leder(punt)de/lexikon/vegetabile-gerbung

 

Gusti Leer nature producten

Leon model Leon
leren aktetas collegetas laptoptas vintage bruin leer
99,95 €
Timmy model Timmy
leren roletui etui pennenetui rol stiftenetui vintage bruin leer
9,95 €
Joey model Joey
leren portemonnee envelop beurs vintage voor mannen heren bruin leer
18,95 €
Eleanor model Eleanor
leren rugzak collegerugzak cityrugzak vintage bruin leer
89,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl