A B C D E F G H I K L R S T V Z

Chroomlooiing

Chroomlooiing

Chroomlooiing algemeen

Halverwege de 19e eeuw begon men met het fixeren van dierenhuiden met behulp van chroomzouten. Al snel werd dit de belangrijkste manier om te looien. Tegenwoordig wordt chroomlooiing gebruikt voor 85% van de leerproductie wereldwijd, voornamelijk voor schoeisel, meubels en autobekleding.

Chromgerbung Leder Gusti

Eigenschappen van chroomgelooid leer

Chroomgelooid leer is steviger dan plantaardig gelooid leer, maar is toch zacht en elastisch. Bovendien is het bestand tegen water en biedt het beter weerstand tegen zuren en droge hitte. Het is ook lichter in gewicht, omdat de chroomzouten de huid niet verzadigen. Het chroom-looiproces verloopt ook sneller en goedkoper qua materialen. Zeer geliefd is het zogenaamde "Wet Blue" leer, een poreus leer met een blauwachtige waas, dat na het looiproces nog vochtig is.

Wet Blue Leder Gusti

Chroom-VI

Chroom is een metaal dat in verschillende vormen voorkomt. Van nature komt chroom vrijwel alleen voor in de vorm van een oxide CrO3, beter bekend als Chroom III. Cr2O6 of Chroom VI is een bewust geproduceerde vorm, een chroomoxide met gewenste eigenschappen. Chroom III is ongevaarlijk, maar chroom VI is schadelijk voor de gezondheid. Inademen van chroom VI kan kanker veroorzaken. Bij het looien van leer kunnen soms door omzetting van Chroom III naar Chroom VI restanten ervan in het leer zitten.

Chrom VI Chromgerbung

Chroomlooiing en het milieu

Bij chroomlooiing ontstaan afvalstoffen, die belastend zijn voor het milieu. Tegenwoordig wordt, door de integratie van ultrageluid-technologie in het leerlooiproces en chroom-verwijderings technieken, een schonere leerlooi-technologie ontwikkeld, die minder chroom uitstoot dan de geldende lozingsnormen.

Chromgerbung Gusti Leder

Chroom in de productie bij Gusti Leer

Alle producten van de Gusti-Leer Studio lijn zijn chroomgelooid. Bij Gusti-Leer is al het met chroom gelooide leer verzekerd van een hoge scheurbestendigheid. De grote producenten van de Gusti-Leer Studio lijn houden zich aan internationale productstandaarden als SA8000. Door middel van regelmatig uitgevoerde laboratoriumtests dat de richtlijnen betreffende chroom VI worden nageleefd, zowel in India als in Europa.

Geraadpleegde bronnen: (19.02.2019)

    • natuurtijdschriften(punt)nl/download?type=document;docid=563271
    • mvonederland(punt)nl/system/files/media/quickscan_mvo_in_de_leersector_-_mvo_nederland
    • kuleuven(punt)be/doctoraatsverdediging/fiches/3E13/3E130466.htm
    • gusti-leder(punt)de/lexikon/chromgerbung

 

Gusti Leer studio

Acton model Acton
leren riemtas heuptas festivaltas vintage zwart leer
44,95 €
Alena model Alena
Leren rugzak cityrugzak fietsrugzak dames heren bruin leer
84,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl