A B C D E F G H I K L R S T V Z

Kleur van het leer

Kleur van het leer

De kleur van het leer wordt in eerste instantie bepaald door het looimiddel. De plantaardige looiing geeft het leer zijn bruine kleur, de aluin-looiing en de synthetische looiing geven het een witte kleur, de translooiing geelachtig en de blauwgrijze kleuring krijgt het leer van de chroomlooiing. Na voltooiing van het looiproces kunnen nog twee manieren van leerverven worden overwogen:

1. Doorverven

Dit type kleuring is heel gebruikelijk. Voor het doorverven wordt het leer in een vat gedompeld met een kleurstof, zoals bijvoorbeeld inkt. Het is belangrijk, dat de kleurstof wordt gefixeerd of de overtollige kleur wordt uitgespoeld, zodat het leer later niet te veel vlekken krijgt. Idealiter wordt het leer door en door geverfd, tenzij om ontwerpredenen afwijkingen gewenst zijn.

Durchfärbung Leder

2. Pigmentering

Na het verven wordt het oppervlak van versleten leer vaak voorzien van een extra beschermende laag verf op pigmentbasis, die wordt opgespoten. De meeste leren producten hebben een beschermende pigmentlaag. Deze pigmentatie herken je aan het feit, dat waterdruppels weerkaatsen.

Pigmentierung Leder

Bijna alle leerkleuren kunnen worden geproduceerd met pigmenten, waaronder lichtgevende en metallic effecten. De transparante beschermende lak, die verantwoordelijk is voor de stevigheid en de glansgraad van het leer, heet ”top coat” genaamd. Omdat een laag pigment het leer vaak harder kan maken, moet de leerlooier beslissen of het leer zacht of onderhoudsvriendelijk moet worden gemaakt, omdat het niet mogelijk is om beide eigenschappen tegelijkertijd over te dragen. Onder de pigmentlaag wordt het leer vaak doorgeverfd, zodat de contrasten met gebruikssporen niet te groot zijn.

 

geraadpleegde bronnen (21.01.2019):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Lederfarbe

 

Onze producten

Andie model Andie
leren handtas schoudertas collegetas vintage bruin leer
34,95 € 64,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl