A B C D E F G H I K L R S T V Z

Kleuring

Kleuring

De eerste kleur door het looiproces

Tijdens het looiproces krijgt het leer voor de eerste keer een andere kleur: afhankelijk van de looiwijze, natuurlijk of chemisch, ontstaan er verschillende kleuren. Door een plantaardige looiwijze (zoals bij ons merk Gusti Leer Nature) kunnen er verschillende bruintinten ontstaan. Met een chemische looiwijze bijvoorbeeld krijgt het leer een blauw-grijze tint.
Voor de productie van stukken leer met andere kleurtinten, kan het leer na het looien verder geverfd worden en eventueel nog verder gepigmenteerd worden.

Doorverven (of dip dye)

Om het leer te door te verven wordt het in een kleurmiddel gedompeld. Het kleurmiddel zit in grote vaten waardoor vele leerhuiden tegelijkertijd geverfd kunnen worden. De kleur wordt door andere andere stoffen gefixeerd om te voorkomen dat het gaat afgeven.
Op de foto is te zien hoe de huiden bij onze producenten geworden zijn met op de achtergrond de blauwe chemisch gelooide huiden, die door het verven zwart of bruin (zie voorgrond) zijn geworden.
Voor het plantaardig looien van leer worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt, bij chroomgelooid leer daarentegen zuren en andere kleurstoffen. Bij gladleer is hoogwaardig gelooid en geverfd leer te herkennen als de boven- en onderkant dezelfde kleur heeft. Daardoor vallen gebruikssporen minder op.

Durchfärbung Leder

Gedekverfd leer

Het dekverven komt als laatste stap in het kleurproces. Er wordt een extra kleurlaag op het leer gespoten. Tenslotte komt er nog een beschermingslaag, “top coat”, op om te zorgen dat het leer zijn kleur behoudt en glanzend blijft. Daarnaast voorkomt het dat het leer afgeeft en slijt.
Gedekverfd leer is te vinden in veel verschillende kleuren, omdat de kleur slechts als laag op het leer aangebracht wordt. Hierdoor wordt het leer iets harder.

Wil je weten hoe je zelf leer kan verven? Kijk dan onze tutorial!

Leder-Pigmentierung

Geraadpleegde bronnen

  • gusti-leder(punt)de/lexikon/faerbung/
  • oosterumleder(punt)nl/over-leer/hoe-krijgt-leer-zijn-kleur/
  • kijkopmeubelen(punt)nl/meubelmaterialen/looiproces/
  • leerverven(punt)nl/informatie-over-leer/

 

Onze producten

Moreno A. Moreno A.
leren rugzak fietsrugzak cityrugzak incl. plaat voor vrouwen dames vintage bruin leer
vanaf 94,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl