A B C D E F G H I K L R S T V Z

Pitlooien

Pitlooien algemeen

Pit looien is een proces van plantaardig looien of looien met plantaardige middelen. Hier vindt het looiproces plaats met behulp van plantenextracten uit bijvoorbeeld fruit, schors en hout. Dit proces wordt voornamelijk toegepast op zware runderhuiden en transformeert deze in sterk, duurzaam leer.

Pitlooien met plantaardige middelen

Werkstappen bij het pitlooien

Pitlooien is de oudste vorm van plantaardig looien, die zich kenmerkt door zwakke looimengsels en een lange looitijd. Pitlooien is een bijzondere vorm van plantaardig looien, die in 3 fases plaatsvindt.

Kleurpad

In het “kleurpad” worden de in de grond ingebedde putten gevuld met looimengsels van verschillende sterktes in een systeem van 6 tot 18 putten. In de laatste put (pit) zit het meest verse mengsel, dat het beste kleurresultaat oplevert. De slechtste kleur wordt verkregen in de eerste put, die het oudste en daarom meest gebruikte looimengsel bevat. In deze fase gaan de huiden met bepaalde tussenpozen binnen enkele weken van de eerste put naar de laatste put.

Pitlooien

Bezinken

De volgende fase heet “bezinken”, omdat hier de te looien huiden enkele maanden in de putten blijven liggen. Ze liggen in meerdere lagen plat op elkaar op een houten stelsel en worden elk besprenkeld met een laagje plantaardige looimiddelen. Dit wordt “lohe” genoemd. Ze worden met het houten stelsel neergelaten en vervolgens luchtdicht afgedekt met een dikke laag looimiddel.

Bezinken bij pitlooien

 Offset

In de “offset” worden de voorgelooide huiden in de lege putten geplaatst. Huiden en zand worden afwisselend opgestapeld en pas daarna wordt langzaam een ​​looimiddel toegevoegd. Ook hier verhindert een laatste laagje looimiddel de luchttoevoer. Het leer is “volledig” gelooid wanneer het een egale bruine kleur heeft bereikt.

 Offset pitlooien

In deze video kom je te weten hoe natuurlijk looien zonder chroomzouten in zijn werk gaat.:

 

geraadpleegde bronnen (22.11.2018):

  • spektrum(punkt)de/lexikon/chemie/gerberei/3666

  • manufactum(punkt)de/gerbverfahren-c199663/

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_gerbverfahren_und_durchfuehrung

Gusti Leer nature

Joe model Joe
leren rugzak rugtas backpack retro vintage bruin leer
79,95 €
Ginny model Ginny
leren brillenkoker briletui zonnebril hoes briletui vintage bruin leer
15,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl