Leerverzorging
Leerverzorging
Waarom is leerverzorging belangrijk?
De mate van onderhoudsbehoefte hangt in de eerste plaats af van de vervaardiging van het leer, maar ook van de verwerking en stress waaraan het betreffende product wordt blootgesteld.
De zorg voor het leer dient om de levensduur van het product te behouden; het moet worden beschermd tegen vuil en invloeden van buitenaf (bijv. regen of UV-licht), de soepelheid van het leer moet behouden blijven en broosheid moet worden voorkomen. Het vereist enige zorg om de kwaliteit te behouden. Maar ook leren meubels, autostoelen en tassen moeten regelmatig worden onderhouden om er lang plezier van te hebben.
Wat houdt een goede leerverzorging in?
Een goede leerverzorging moet worden afgestemd op het product en de eisen die aan het product worden gesteld. Wat alle verzorgingsproducten gemeen hebben, is dat ze een hydraterende werking hebben en het leer waterafstotend of waterdicht maken.
Het is belangrijk om het verzorgingsproduct altijd op een onopvallende plek van het leer te testen, voordat je het over het hele oppervlak aanbrengt, anders kunnen er lelijke en ongewenste verkleuringen ontstaan.
Hierbij geldt: Ook goedkope verzorging is beter dan helemaal geen verzorging!
“Beproefde” huismiddeltjes zijn echter niet aan te raden, omdat het leer van vandaag dunner, zachter en anders gelooid is, en daarom zijn gecoördineerde verzorgingsproducten nodig. Bij twijfel wordt het tegenovergestelde effect bereikt en heeft de goedbedoelde remedie een schadelijk effect op de structuur van het leer.
Welke leerverzorgingsmiddelen zijn er?
- Verzorgingscreme:
is een emulsie van water en vetten. Door de structuur dringt deze diep in het leer door en is daarom ook goed voor een opfrissing van de kleur. - Verzorgingsmelk:
dit is ook een emulsie van water en vetten of oliën, maar is dunner en vloeibaarder dan een creme. Andere additieven zoals geurstoffen, oplosmiddelen, oppervlakteactieve stoffen voor gelijktijdige reiniging of UV-filters kunnen er ook aan worden toegevoegd. Door de structuur is hij bijzonder geschikt voor de verzorging van grotere oppervlakken. - Leervet:
heeft een waterafstotende werking, is heel vochtinbrengend en mag daarom slechts spaarzaam worden gebruikt. Het is vooral geschikt voor leer, dat buiten wordt gebruikt. De toepassing wordt alleen aanbevolen voor glad leer, omdat er vlekken kunnen ontstaan op poreus leer. - Leerolie:
mag ook niet worden gebruikt op poreus leer. Het gebruik ervan wordt met name aanbevolen voor droog en broos leer, dat veel opnieuw moet worden ingevet, omdat het leer in de olie wordt gedrenkt om het weer soepel te maken. - Zadelzeep:
wordt tegenwoordig eigenlijk niet meer gebruikt in leerverzorging, omdat moderne reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten meer rekening houden met de behoeften van het leer. - Balsem:
is gemaakt op basis van harsen en wassen (o.a. bijenwas) en is geschikt voor de verzorging van glad leer. Het belangrijkste effect is een vuil- en waterafstotende coating. Door zijn poriënafsluitende eigenschappen is deze verzorging echter ongeschikt voor bekleding van auto's en meubels. - Schoensmeer:
is weer een emulsie, die meestal bestaat uit water, oplosmiddelen, vetten/oliën, emulgatoren, antivries, conserveringsmiddelen en eventueel pigmenten om de schoen te beschermen tegen de wind en om leer te beschermen, dat is blootgesteld aan het weer. Schoensmeer moet ook spaarzaam worden gebruikt. - Impregneermiddel:
is te verkrijgen in vloeibare vorm of als spray. Is heel geschikt voor velours- of nubuckleer en zorgt voor bescherming van het leer tegen vocht.
Verdere informatie over de verzorging van vet leer (in het Duits):
geraadpleegde bronnen (18.01.19):
- lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Lederpflege
- leder-info(punkt)de/index.php/Lederpflege
- leder-info(punkt)de/index.php/Schuhcreme
- de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Lederpflege
- hauswirtschaft(punkt)info/reinigung/lederpflege.php