Bijenwas
Bijenwas
Bijenwas algemeen
Naast honing is bijenwas of propolis een product uit de imkerij. Werkbijen maken de was met hun wasklieren, waarna ze er zeskantige honingraten van bouwen. De honingraten dienen als kraamkamer voor de larven en als opslagruimte voor honing en stuifmeel. Het kost de bijen ongeveer 10 kilo honing om 1 kilo bijenwas te maken. De bijenwas is wit tot geelachtig van kleur en is onder andere zeer geschikt voor de verzorging van leer.
Eigenschappen en geschiedenis van bijenwas
Bijenwas bestaat voornamelijk uit alcohol, vetzuren en koolwaterstoffen. Door de vetzuren is de was niet in water oplosbaar, maar kan deze alleen worden opgelost in alcohol of olie. Deze eigenschap maakt de was dus geschikt als water- en vuilafstotende coating ( impregnering ) in de leerverzorging . De Egyptenaren en Romeinen gebruikten de was om te balsemen en om hun houten schepen en gebruiksvoorwerpen te impregneren. Tot nu toe is het niemand gelukt om bijenwas langs synthetische weg na te maken.
Gebruik van bijenwas
Tegenwoordig wordt bijenwas, naast het impregneren van hout en leer, onder andere gebruikt als beschermlaagje in de voedingsindustrie en bij de kaarsenmakerij. Het wordt ook gebruikt in de cosmetische industrie als basis voor o.a. crèmes en lippenstiften . Ook zou propolis gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten.
Bijenwas in de leerverzorging
Bijenwas zorgt ervoor, dat vlekken op leren voorwerpen donkerder worden en kleine krasjes daardoor niet meer zichtbaar zijn. Ook wordt bijenwas gebruikt voor het impregneren van alle soorten glad leer. Bijenwas maakt het leer niet alleen waterdicht, maar ook zacht en soepel.
Geraadpleegde bronnen: (07.03.2019)
- imkerijdebiesbosch(punt)nl/30149841
- bijenwaskaarsen(punt)nl/2015/12/wat-is-bijenwas.html
- nl.wikipedia(punt)org/wiki/Bijenwas
- gusti-leder(punt)de/lexikon/bienenwachs