A B C D E F G H I K L R S T V Z

Chroomlooistoffen

Chroomlooistoffen

Looistoffen algemeen

Het looien is de belangrijkste stap in de leerproductie, omdat de huiden hier echt leer worden. Om dit te doen, gebruiken leerlooiers bepaalde "looimiddelen" die voornamelijk de ontbinding van de huiden stopt. 4-45% van de looistoffen wordt in de huid opgenomen en opgeslagen, waardoor de collageenvezels in het leer afbreken. Naast plantaardige en synthetische looistoffen worden bij dit proces met name chroomlooistoffen gebruikt.

 Gerbstoffe Gerbung Leder

Winning van Chroom(III)-oxide

In tegenstelling tot plantaardige looistoffen zijn minerale grondstoffen niet oplosbaar in water. Daarom moeten de in water oplosbare chroomzouten eerst in een chemisch proces worden verwerkt. Van de 480.000 ton chroommaterialen die jaarlijks worden geproduceerd, is 125.000 ton alleen chroom(III)oxide. Het groene chroomzout wordt wereldwijd in 85% van alle leersoorten in de leerproductie gebruikt. Het chroomhoudende afvalwater en het afval dat vrijkomt bij het looien van chroom, wordt teruggewonnen, verwerkt en gerecycled in moderne leerlooierijen.

Gewinnung Chromsalze

Eigenschappen van chroomgelooid leer

Als je chroomgelooid leer vergelijkt met plantaardig gelooid leer, dan valt niet alleen de bijna twee keer zo hoge scheurvastheid op, maar ook het aanzienlijk lichtere gewicht van het afgewerkte leer. Het looimiddel wordt slechts tot 4% door de huid opgenomen en is dan gemakkelijker te hydrofoob te maken (impregneren). Deze manier van looien is vooral populair vanwege het kostenbesparende, materiaalbesparende en vooral snelle looiingsproces.

Eigenschaften Chromgerbung Leder

Chroom(III)- vs. Chroom(VI)-oxide bij de leerfabricage

Chroom(III)oxide veroorzaakt bij de meeste mensen geen allergische reacties en wordt daarom als ongevaarlijk voor de gezondheid beschouwd. Het verwante chroom(VI)oxide is echter schadelijk en moet worden vermeden. Zelden, onder slechte looiomstandigheden, kan het ook voorkomen in stoffen die zijn gelooid met chroom (III). Dit kan het beste worden voorkomen door plantaardig herlooien en regelmatig gebruik van vetoplossende middelen.

Chom VI Gerbung

Chroom in de productie bij Gusti Leer

Alle producten in de Gusti Leer studio lijn zijn chroom gelooid. De grote producenten van het Gusti Leer studio assortiment voldoen aan internationale productienormen zoals SA 8000. Regelmatige laboratoriumtesten zorgen ervoor, dat alle leersoorten van de producenten voldoen aan de richtwaarden voor chroom VI. Deze tests worden door erkende laboratoria in India en door “TÜV SÜD” uitgevoerd.

Meer informatie over de verschillende soorten looiing vind je in deze video:

 

Geraadpleegde bronnen (04.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Gerbstoff
  • leder-info(punkt)de/index-php/Mineralgerbung
  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Chrom-III

 

Gusti Leer studio

Acton model Acton
leren riemtas heuptas festivaltas vintage zwart leer
34,95 € 44,95 €
Alena model Alena
Leren rugzak cityrugzak fietsrugzak dames heren bruin leer
89,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl