Leergeur
Leergeur algemeen
Als natuurproduct heeft leer een specifieke geur, die vaak als aangenaam wordt ervaren, maar die afhankelijk van de looimethode sterker kan worden of kan veranderen. Rundleer en buffelleer ruiken van nature minder sterk dan geitenleer, dat vooral in India wordt gebruikt.
Leergeur naar looimethode
Tijdens het chroomlooien verwijdert het chemische proces de typische geuren uit het leer. Met name de industrie gebruikt op deze manier gelooid leer graag, omdat sterke geuren snel als hinderlijk kunnen worden ervaren en vaak een reden voor klachten zijn.
Door de plantaardige afwerking krijgt het leer een duidelijk andere geur. Als de fabrikant ongeschikte of inferieure olie gebruikt voor het invetten, kan het gebeuren dat het leer een onaangenaam intense geur ontwikkelt.
Storende leergeur
Over het algemeen is de intensiteit van de geur het gevolg van de verschillende componenten en kan deze sterk verschillen afhankelijk van de combinatie van looistoffen.
Je moet zelf bepalen wanneer de leergeur als te intens wordt ervaren en daardoor hinderlijk wordt. De meningen lopen vaak sterk uiteen over hoe en hoe sterk leer "zou moeten" ruiken.
In deze video worden wat tips gegeven over het verwijderen van de leergeur:
geraadpleegde bronnen (14.01.2019):
- www.leder-info(punkt)de/index.php/Ledergeruch
- https://ap-donovan(punkt)com/de/blog/intensiven-ledergeruch-entfernen-n72
- www.t-online(punkt)de/heim-garten/haushaltstipps/id_67105384/ledergeruch-neutralisieren-tipps-und-tricks.html