A B C D E F G H I K L R S T V Z

Vet looiing

Vet looiing algemeen

Aan het begin van het looien staat het conserveren van dierenhuiden met dierlijke vetten. Deze looimethode kreeg zijn slechte reputatie in de Middeleeuwen door het gebruik van uitwerpselen en urine voor het looien vanwege het gebrek aan conserveermiddelen. Een voordeel van het looien met dierlijke vetten is, dat na het doden van de dieren de looimiddelen automatisch beschikbaar zijn en direct kunnen worden gebruikt. Daarnaast is looien met vetten een relatief snelle methode, aangezien het maar enkele dagen in beslag neemt.

Vet looien van leer

Vetstoffen

Het behandelen van huiden met dierlijke vetten leidt niet altijd tot leerachtige eigenschappen. Alleen vetten, die oxideren en dus uitdrogen, kunnen de huid in echt leer veranderen. Sommige dierlijke vetten van landzoogdieren hebben deze eigenschap niet en missen daarom het looiingseffect. Maar ook andere vetstoffen, zoals sommige plantaardige oliën (koolzaadolie, lijnolie) of dierlijke vetstoffen zoals hersenen, talg, merg of blubber, kunnen zo'n looiend vermogen krijgen.

Dierlijke vetstogffen bij leerlooien

Vet leer

Als dierenhuiden zijn behandeld met talg of hersenen, wordt dit "vet leer" genoemd. Tijdens het vetlooien wordt het leer ook duurzamer gemaakt door de huiden te roken. Deze methode is relatief snel, aangezien het maar een paar dagen duurt. Vetbruinen met daaropvolgend rookbehoud was vooral bekend bij de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika. Er wordt ook aangenomen dat Ötzi's kleding met vet gelooid was. 
Leer dat bijvoorbeeld hersengelooid is, is chemisch niet veranderd. Hierdoor blijven de looistoffen tot op zekere hoogte uitwasbaar en het leer kan uitharden na contact met water. Men spreekt van een onechte looiing (niet permanent).

Vet looien schoen van Ötzi

Traanlooiing en zeemleer

Zeemleer is leer gelooid met onverzadigde glyceriden (tranen). Traanlooien wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van raam- en traditioneel leer. Lees meer in onze posts over traanlooien en zeemleer.

Vet looiing Gusti Leder

 

Geraadpleegde bronnen (07.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Fettgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/fettgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Hirngerbung

Unsere Produkte

Lina Lina
leren boek notitieboek dagboek reisdagboek DIN A6 vintage bruin leer
10,95 €
Gustav model Gustav
leren portemonnee envelop beurs voor mannen heren bruin leer
29,95 €
Amanda model Amanda
leren cameratas fototas schoudertas vintage bruin leer
94,95 €
Marianne V. Marianne V.
zadelhoes stuurtas fietstas leren tas diefstalproof vintage zwart leer
49,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl