A B C D E F G H I K L R S T V Z

Rekbaarheid van leer

Rekbaarheid van leer

Rekbaarheid van leer algemeen

De rekbaarheid van een huid, waarvan leer wordt gemaakt, is afhankelijk van de looimethode en van het gebruikte deel van de huid. De rekbaarheid van chroomgelooid leer is bijvoorbeeld groter dan van plantaardig gelooid leer. DEze eigenschap speelt bij de fabricage van leren producten een belangrijke rol. Daarbij is steeds belangrijk, welk product er moet worden gemaakt: een leren riem moet bijvoorbeeld, in tegenstelling tot leren handschoenen, niet zo heel rekbaar zijn.

Dehnbarkeit Leder

Factoren van de rekbaarheid van leer

De leervezelstructuur, die mede bepalend is voor de elasticiteit van het leer, is afhankelijk van verschillende factoren.
De elasticiteit varieert afhankelijk van de leeftijd van het dier. De huid van oudere koeien is door de jarenlange melkproductie losser dan die van jonge stieren.
Ook de diverse delen van de huid hebben een verschillende elasticiteitDe afbeelding hieronder laat zien, hoe de rekbaarheid van bijvoorbeeld een chroomgelooide runderhuid verdeeld is. De rood gekleurde stukken zijn 100% rekbaar, de gele tussen 75 en 100%. De rekbaarheid bij de groende stukken is niet nader gedefinieerd.

Faktoren Dehnbarkeit Leder

 

geraadpleegde bronnen (14.01.2019):

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Dehnbarkeit

 

Onze producten

Regan Regan
zadelbeschermer regenbeschermer zadel fiets accessoire bruin leer
13,95 €
gusti-leer.nl Reviews with ekomi.nl