Foutjes in het leer
Bij de term leerfouten gaat het over gebreken in het afgewerkte leer, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door beschadiging van de ongelooide huid of fouten tijdens opslag.
Kleurfouten in het leer
Verkleuring kan zo'n leerfout opleveren. Deze verkleuringen zijn het gevolg van onvoldoende kleurfixatie door te sterk geconcentreerde kleurstoffen of onvoldoende uitwassen na het verven. Kleurfouten worden veroorzaakt door niet-dekkende kleuringen; ze worden vaak nog duidelijker zichtbaar door andere beschadigingen.
Vettige uitslag in het leer
Een vettige uitslag is vooral te zien op vethoudend leer, zoals lamsleer. Dit gebeurt in een productie, waarvoor een verhoogde omgevingstemperatuur vereist is. Als het looimiddel tijdens het looien nogal ongelijk verdeeld is, kunnen er looimiddelvlekken op het leer worden gevonden. Een ongelijke nerfzijde van het leer met een onderliggende holte is gebaseerd op een huidafwijking bij het dier. Dit wordt losnervigheid genoemd.
Leerfoutjes door veehouding in de vrije uitloop
Leerfoutjes kunnen echter ook in de dierenhuid zelf voorkomen. Dit zijn littekens of onregelmatigheden in het nerfpatroon van het leer, die kunnen voorkomen bij dieren, die met vrije uitloop zijn grootgebracht. We waarderen deze bijzonderheid, die aan onze Gusti Leer nature producten hun vintage charme verleent.
geraadpleegde bron (Zugriff 25.01.2019):